5 redenen waarom je je tong moet schrapen

Wat is tong schrapen? Het afschrapen van de tong is een mondverzorgingsritueel waarbij micro-organismen, voedselresten, giftige stoffen, dode bloedcellen en schimmels van de tongrug worden geveegd. Terwijl we genieten van onze nachtrust, is ons voedselafbraaksysteem druk in de weer om afvalstoffen vanuit ons lichaam te droppen op de achterkant van de tong.

Wanneer deze bacteriën niet worden verwijderd, bestaat er een kans dat het lichaam ze weer opneemt. Daaropvolgend zouden er mogelijk problemen kunnen ontstaan met het afweersysteem.

Uit verschillende studies is gebleken dat een tongschraper vele malen effectiever is tegen bacteriën dan een tandenborstel.

Hoewel ragen en flossen wel degelijk troep tussen het gebit verwijderd, blijkt het niet heel effectief tegen tongaanslag.

Bacteriën begeven zich veelal in het tongslijmvlies waardoor het alleen te verwijderen is met een speciale tongreiniger. De tong kan daarom een gele, witte, bruine en zwarte verkleuring krijgen. Er zijn grote verschillen tussen tongschrapers, waarvan blijkt dat schrapers met kartels of borstelhaartjes doeltreffender te werk gaan de platte of vlakke versies.

Een tandenborstel is te agressief voor de zachte weefsels en daarom niet de beste oplossing.

 

Vijf redenen waarom je je tong moet schrapen

1. Slechte adem
Slechte adem heeft een vervelende invloed op de kwaliteit van leven. Mensen worden onzeker, vermijden persoonlijk contact en durven geen relaties aan te gaan. Het is bewezen dat tongreiniging een van de beste methodes is tegen halitose. Bacteriën op de tong breken afval af en zetten dit om in stinkende zwavelgeuren. Naast tongreinigen is spoelen met active oxygen en zink erg effectief om deze bacteriën te bestrijden. Een goede tongschraper is OraBrush. Goede spoelmiddelen zijn Oxyfresh, Oxyd8 en powerdrops tongue.

 

2. Voorkom een vieze mondsmaak
Als het lichaam afvalstoffen afbreekt worden die onder andere geloosd op de rug van de tong. Op diezelfde plek bevinden zich ook de smaakpapillen. Je smaakervaring wordt om die reden op een negatieve manier beïnvloedt. Vanwege tongaanslag ben je minder goed in staat om te proeven en smaken van elkaar te onderscheiden.

 

3. Versterk je afweersysteem
De tong is een belangrijke schakel in ons afweersysteem. Door de tong te reinigen kan het lichaam de giftige stoffen niet meer opnemen waardoor het geen negatieve impact heeft op je immuunsysteem.

 

4. Goede mondgezondheid
Tongbacteriën verplaatsen zich eenvoudig vanaf de tong naar andere delen van de mond zoals de tandvleesranden en tandoppervlakken. Tongbacteriën beïnvloeden niet alleen de ademkwaliteit, ze kunnen ook het tandvlees ontsteken en andere gebitsproblemen veroorzaken zoals cariës, tandplak, infecties en aanslag op de tanden. Een schone tong draagt dus bij aan een betere mondgezondheid.

 

5. Gunstige invloed op spijsvertering
Een deel van de spijsvertering vindt plaats op de tong. Bacteriën vernietigen afval dat ze tegenkomen op de tongrug en zetten dit om in volatiele zwavelverbindingen, ofwel slechte adem. Door dit afval zelf van de tong te vegen hoeft het afbraaksysteem dit niet te doen en kan ze zich meer richten op zaken die zich in het lichaam plaatsvinden. Tongreiniging bevordert tegelijkertijd de productie van speeksel, de belangrijkste factor van het verteringsproces.

 

De juiste techniek bij tongschrapen

Het schrapen van de tong vereist een bepaalde techniek. Waar moet je allemaal op letten?

 1. In ieder geval twee keer per dag schrapen, het liefst ’s ochtends en ’s avonds
 2. Neem een tongreiniger dat op zijn minst bestaat uit haartjes of karteltjes en een schraper ineen. Populaire en bewezen goede schrapers zijn OraBrush en
 3. Oolitt Elite. Deze schrapers zijn niet alleen gericht op het schoonmaken van de tongoppervlakte, de haartjes en kartels bereiken ook de bacteriën in het tongslijmvlies.
 4. Ga voor de spiegel staan en steek je tong zo ver mogelijk uit
 5. Neem de reiniger en borstel 4 keer heen en weer
 6. Je kunt naar wens een extra ontsmettende gel gebruiken zoals de tonggel van Orabrush
 7. Kantel nu het vlakke deel van en plaats de schraper zo ver mogelijk achter op je tong
 8. Schraap de aanslag van achter naar voren weg
 9. Herhaal het schrapen totdat je tong schoon aanvoelt
 10. Gebruik daarnaast extra middelen zoals de powerdrops tongue en spoel na met Oxyfresh mondwater

 

De meeste ragers zijn online te bestellen, in een drogisterij jammergenoeg wel moeilijk te vinden. Kijk online op orabrush.nl of een iets yuitgebreider aanbod op frisseademshop.nl

One Response

 1. 10 april 2017

Leave a Comment