Ontstoken Tandvlees SPOELEN? | 10 Tips – Let op!

Ontstoken Tandvlees Spoelen? Let op!

ontstoken tandvlees spoelen

Spoelen tegen ontstoken tandvlees? Tip PerioTherapy

Onstoken tandvlees spoelen? Let dan goed op! Het gebruik van sommige mondwaters kan bijwerkingen veroorzaken zoals verkleuring van de tanden, mondbranden en zelfs mondkanker. Ook kunnen sommige spoelmiddelen de ontsteking continueren of zelfs verergeren. In dit artikel leggen we in het kort uit wat goede en mindere goede ingrediënten zijn in de strijd tegen ontstoken, pijnlijk en bloedend tandvlees.


Spoelmiddelen met bijwerkingen!

tandvleesontsteking spoelen

Let op waarmee je spoelt!

Veel mondwaters beschikken over ingrediënten die weliswaar ‘actief’ aanvoelen, maar niet altijd effectief zijn. Tegelijkertijd bevatten de meeste spoelingen een te hoge zuurgraad waardoor ze tandglazuur kunnen aantasten. Als je last hebt van een ‘eenvoudige’ tandvleesontsteking probeer dan zo goed mogelijk te flossen en te spoelen met ‘actief zuurstof’ (tip: PerioTherapy) en vermijdt spoelmiddelen met de volgende bestanddelen:

 

Chloorhexidine, triclosan en Cetylpyridinechloride. Ze doden weliswaar de bacteriën in de mond, maar kunnen tegelijkertijd je tanden en tong verkleuren, een brandende mond een verstoorde smaak veroorzaken.

Alcohol (en menthol). Zowel alcohol als menthol drogen de mond uit, waardoor bacteriën ongestoord het tandvlees kunnen irriteren. Tevens wordt er beweerd dat spoelen met een alcoholisch mondwater kan leiden tot mondkanker.

Sodium lauryl sulfaat. Natrium of sodium lauryl sulfaat wordt gebruikt als ‘prikkende schuimer’ waardoor de consument het idee krijgt dat het écht werkt. In werkelijkheid is sodium lauryl sulfaat erg agressief en maakt het microscopische wondjes in je weefsels, hetgeen kan uitmonden in aften, ontstekingen en slechte adem.

 

Actief zuurstof en zink als alternatief!

spoelen tegen bloedend tandvleesSpoelmiddelen die zowel antibacterieel als mondvriendelijk zijn bevatten op zijn minst 4 van de onderstaande ingrediënten zoals:

 

 • Actief zuurstof
 • Aloë vera
 • Tea tree olie
 • Zink
 • Carrageenan / Q10

 

Met name actief zuurstof wordt steeds vaker gebruikt als alternatief voor chloorhexidine. Omdat anäerobe bacteriën (verantwoordelijk voor een tandvleesontsteking) niet kunnen overleven in een zuurstofrijke mondholte sterven ze direct af. Ook tea tree olie en zink hebben sterke antibacteriële eigenschappen en tegelijkertijd een verzorgende werking. Aloë vera en Q10 stoppen het bloeden en herstellen het beschadigde tandvlees. De meeste van de ingrediënten vind je terug in de producten van PerioTherapy en Oxyd8 Plus. Tevens zijn deze producten als één van de enige spoelmiddelen niet zuur.

 

Chloorhexidine

Spoelingen met chloorhexidine worden vaak voorgeschreven door artsen in het geval van een hevige ontsteking, teruggetrokken tandvlees, parodontitis of na een flapoperatie. Chloorhexidine is op recept verkrijgbaar. Ook kan antibiotica worden voorgeschreven. Als je twijfelt aan je mondgezondheid raadpleeg dan altijd een arts.

 

Tien tips ontstoken tandvlees wat te doen

 1. Spoel met actief zuurstof en aloë vera (Tip: PerioTherapy)
 2. Floss met een flosboogje (Easy reach) Ook ragen en stoken helpt mee in het proces tegen ontstoken tandvlees (gingivitis)
 3. Kauw op suikervrije kauwgom met xylitol (Kaux)
 4. Verwijder beginnend tandsteen (zelf met Profi of bij de mondhygiëniste)
 5. Poets 2 maal daags 2 minuten lang met cirkelvormige bewegingen en een zachte borstel (Sensodyne super soft)
 6. Masseer het tandvlees met een gum massager (dentek profi kit)
 7. Stop met roken
 8. Eet voldoende fruit en probeer de suikerinname te beperken.
 9. Schraap de bacteriële aanslag van je tong. (Tip Orabrush)
 10. Ga minimaal 2 keer per jaar naar de tandarts. In het geval van hevig terugtrekkend of teruggetrokken tandvlees is directe behandeling door een specialist noodzakelijk.

 

 

Een gedachte over “Ontstoken Tandvlees SPOELEN? | 10 Tips – Let op!

 1. Pingback: Tandvleesontsteking? Oorzaken en behandeling! | Lange wimpers

Reacties zijn gesloten.