Wat te doen tegen ontstoken tandvlees? | 10 Tips!

Wat te doen bij ontstoken tandvlees?

wat te doen tegen ontstoken tandvleesWat kun je doen tegen een tandvleesontsteking? In dit artikel vind je 10 tips. Ontstoken, bloedend, pijnlijk of terugtrekkend tandvlees wordt meestal veroorzaakt door bacteriën. Om die reden is de behandeling voornamelijk gericht op het verwijderen van tandplak en tandsteen waarin deze bacteriën zich bevinden. Een goede mondhygiëne gaat verder dan alleen tandenpoetsen!


 

ontstoken tandvlees wat te doen1. Spoelen met actief zuurstof, tea tree olie en aloë vera!
Spoelen met chloorhexidine kan door haar agressieve werking vervelende gevolgen hebben voor je mondgezondheid. Als je last hebt van een beginnende ontsteking (gingivitis) kun je daarom beter spoelen met middelen die actief zuurstof, aloë vera, tea tree olie en zink bevatten. Vooral actief zuurstof heeft een sterke antibacteriële werking en is tegelijkertijd mondvriendelijk. (Tip: PerioTherapy mondwater). 

 

 

wat te doen tegen pijnlijk tandvlees2. Tandvlees masseren!
Door ontstoken tandvlees zachtjes te masseren met een speciale ‘gum massager’, ontstaat er een betere doorbloeding. Een goede doorbloeding bespoedigt het genezingsproces en voorkomt dat de ontsteking overgaat in parodontitis. In de dental kit van Profi vind je zo’n tandvleesmasserende tool. Ook is er een tandenstoker met ribbels op de markt die een masserende werking heeft. (Tip: Profi Massager of de Easy Reach flosspick)

 

wat te doen tegen tandvleesontsteking

Als je goed kijkt zie je dat het flosdraad onder het tandvlees glijdt.

3. Flossen
Door te flossen voorkom je niet alleen geïrriteerd tandvlees, het weefsel geneest ook sneller als het eenmaal ontstoken is. Flosdraad bereikt namelijk ook de smalle ruimtes net ónder het tandvlees, een handeling waar een tandenborstel moeite mee heeft. Omdat ouderwets flosdraad lastig te coördineren is zónder in het tandvlees te snijden, is een flosboogje een slim alternatief. (Tip:  Easy reach). Als je last hebt van ontstoken weefsel vermijdt die plek dan juist niet. Wanneer de ontsteking of het bloeden niet binnen een afzienbare tijd stopt, is het raadzaam contact op te nemen met je tandarts.

 

tandsteen verwijderaar4. Tandsteen verwijderaar
Tandsteen is één van de meest voorkomende oorzaken van ontstoken tandvlees. Veel mensen kiezen ervoor beginnend (zichtbaar) tandsteen eigenhandig te verwijderen met een kunststof haakje. (Tip: Profi tooth pick). Tandsteen dat zich dieper dan 3-4 mm onder het tandvlees bevindt kun je het beste laten verwijderen door een specialist. Een diepe pocket onder het tandvlees duidt meestal op een serieuze tandvleesinfectie, waarbij hulp van een arts noodzakelijk is.

 

teruggetrokken tandvlees wat te doen5. Tandpasta met actief zuurstof 
Net als spoelen, is ook poetsen met actief zuurstof een effectieve manier om een tandvleesinfectie tegen te gaan. Anäerobe bacteriën (verantwoordelijk voor gingivitis) kunnen alleen overleven in een zuurstofarme omgeving. Door bacteriën te confronteren met active oxygen sterven ze snel af. Ook tea tree olie blijkt op een mondvriendelijke wijze tandplak te bestrijden. Aloë vera, zink en Q10 hebben een helende, genezende werking. PerioTherapy is één van de enige tandpasta’s ter wereld die bovengenoemde ingrediënten in haar formule heeft. Nog beter is het om de tandgel in een plastic bitje te doen, waardoor het weefsel voor langere tijd in contact is met de werkende stoffen. Bekijk dit product hier.

 

6. Stoppen met roken
Rokers lopen 3 keer meer kans op ontstoken tandvlees dan niet-rokers. Daar komt bij dat eenmaal ontstoken tandvlees bij rokers aanzienlijk traag herstelt. Dit komt omdat de hete (giftige) rookgassen de mond uitdrogen, waardoor bacteriën beter kunnen overleven. Ontstoken tandvlees van rokers ziet er vaak bleek uit, maar hoeft niet altijd te bloeden. Als je niet kunt stoppen met roken probeer dan in ieder geval een droge mond te voorkomen (tip GeCe bevochtigingsgel)

 

wat te doen bij teruggetrokken tandvlees7. Tong schrapen
Het schrapen van je tong kan gingivitis voorkomen en sneller doen herstellen. Er nestelen zich schadelijke bacteriën achter op je tong. Vooral mensen met een grove tongstructuur zijn vatbaar voor een witte aanslag op de tong. Tongplakbacteriën kunnen zich eenvoudig verplaatsen naar het tandvlees en niet alleen een ontsteking veroorzaken, maar het ook in stand houden. Met Orabrush kun je tongaanslag eenvoudig wegschrapen.

 

8. Zachtjes poetsen
Een tandvleesontsteking wordt veelal in stand gehouden door tandplak. Poets daarom je tanden voorzichtig twee keer per dag, twee minuten lang. Maak de tandvleesranden schoon door de borstel in een hoek van 45 graden op de tanden te zetten. Gebruik een zachte tandenborstel met afgeronde nylon haartjes (Tip: Sensodyne Super Soft)

 

9. Stoken en interdentaal ragen
Alleen door dagelijks alle plak te verwijderen kun je ontstoken tandvlees genezen. Naast flossen en poetsen kun je ook ragen en stokeren. Interdentaal ragen wordt vaker gebruikt voor grotere tussenruimtes. Tandenstokers zijn met name goed tegen etensresten. Hier kun je lezen wat goede tandenstokers en flosproducten zijn.

 

10. Naar de tandarts
Bacteriekolonies die zich eenmaal hebben vastgegrepen aan tandsteen kunnen zó agressief zijn dat ze grote ruimtes tussen de tanden en het tandvlees creëren en zelfs kaakbot en weefsels ‘opvreten.’ Dit weefsel komt niet meer terug. Om te voorkomen dat tanden uitvallen is een bezoek aan een arts onafwendbaar.