wat te doen tegen ontstoken tandvlees

10 tips bij gingivitis

Dit artikel beschrijft 10 bewezen tips over wat je zelf kunt doen tegen ontstoken tandvlees. Bloedend, pijnlijk of terugtrekkend tandvlees wordt altijd veroorzaakt door bacteriën. Om die reden is de behandeling voornamelijk gericht op het verwijderen van tandplak en tandsteen. Daarnaast treedt genezing sneller op wanneer het ontstoken weefsel wordt voorzien van tandvleesherstellende middelen. Volg onderstaande 10 adviezen nauwkeurig op en ervaar zelf het verschil binnen enkele dagen.

 

De 10 beste tips bij een tandvleesontsteking

Wat is het beste mondwater?

Tip 1. Gebruik het juiste mondwater.
Spoelen met chloorhexidine, CPC, triclosan of alcohol werkt weliswaar ontsmettend, maar kan tegelijkertijd klachten geven. Mogelijke bijwerkingen zijn; mondbranden, tandverkleuring, slechte adem en in een enkel geval zelfs mondkanker. In de strijd tegen ontstoken tandvlees kun je het beste gorgelen met middelen die zowel ontstekingsremmend als mondvriendelijk zijn. Denk hierbij aan formules met active oxygen, xylitol, foliumzuur, aloë vera en zinklactaat. Slechts een enkele fabrikant in de wereld weet dit te realiseren. Zie PerioTherapy of de “Power” spoeling van OxyFresh.

 

Masseren van het tandvlees

2. Masseer het tandvlees.
Door ontstoken tandvlees te masseren ontstaat er een betere doorbloeding. Extra bloed bevat meer herstelcellen waardoor het genezingsproces bespoedigt. In de Oral Care Kit van Profi zit onder andere een tandvleesmasserend instrument, gemaakt van zacht rubber. Plaats de rubberen punt voorzichtig tussen de tanden en het tandvlees en maak op- en neergaande bewegingen. Bekijk Profi hier.

 

wat te doen tegen tandvleesontsteking

Als je goed kijkt zie je dat het flosdraad onder het tandvlees glijdt.

3. Flos met zijden draad.
Frequente flossers lopen nauwelijks riscico op een tandvleesontsteking. Het grote verschill met een tandenborstel is dat flosdraad ook de bacteriën net ónder het tandvlees wegveegt. Blijf doorflossen als je al een ontsteking hebt, het weefsel geneest dan sneller. Ouderwets flosdraad is lastig te coördineren zónder in het tandvlees te snijden waardoor het kan verergeren. Kies daarom voor een flosboogje met kromming en een zachtzijden draad voorzien van een fluoride coating.  Tip: Comfort Clean Floss van Dentek o.a. te koop op BOL.COM

 

tandsteen verwijderaar 4. Verwijder tandsteen.
Tandsteen is één van de meest voorkomende oorzaken van ontstoken tandvlees. Veel mensen kiezen ervoor om beginnend (zichtbaar) tandsteen eigenhandig te verwijderen met een kunststof haakje. (Tip: Profi Oral Care Kit) Tandsteen dat zich dieper dan 3-4 mm onder het tandvlees bevindt kun je het beste laten verwijderen door een specialist. Een diepe pocket onder het tandvlees duidt meestal op een serieuze tandvleesinfectie, waarbij hulp van een arts noodzakelijk is.

 

5. Vul een mouthtray met OxyGen en Foliumzuur. 
Misschien wel de belangrijkste tip. Vul een bitje met actief zuurstof (oxygen) en foliumzuur. Anäerobe bacteriën (verantwoordelijk voor gingivitis) kunnen alleen overleven in een zuurstofarme omgeving. Door bacteriën te confronteren met active oxygen sterven ze af. Ook tea tree olie blijkt op een mondvriendelijke wijze microben te bestrijden. Aloë vera, zink en Q10 hebben een helende, genezende werking. PerioTherapy en OxyFresh zijn één van de enige tandgels ter wereld die bovengenoemde ingrediënten in haar formule hebben.

 

6. Stop met roken.
Rokers lopen 3 keer zoveel kans op ontstoken tandvlees dan niet-rokers. Daar komt bij dat een tandvleesontsteking bij rokers aanzienlijk trager herstelt. Dit komt omdat de hete (giftige) rookgassen de mondholte uitdrogen, waardoor bacteriën beter kunnen overleven. Ontstoken tandvlees van rokers ziet er vaak bleek uit, maar hoeft niet altijd te bloeden. Als je niet kunt stoppen met roken probeer dan in ieder geval een droge mond te voorkomen (Tip: nipjes water drinken, de GeCe bevochtigingsgel, Oxyd8 Mondwater en DR KATZ dry mouth pastilles)

 

7. Schraap de tong met OraBrush.
Het schrapen van de tong kan gingivitis voorkomen en sneller doen herstellen. Er nestelen zich schadelijke bacteriën achter op je tong. Vooral mensen met een grove tongstructuur zijn vatbaar voor een witte tongaanslag. Tongplakbacteriën verplaatsen zich vliegensvlug naar het tandvlees. Orabrush is de best verkochte tongreiniger ter wereld, en niet zomaar!

 

8. Poets voorzichtig met een zachte tandenborstel.
Een tandvleesontsteking wordt veelal in stand gehouden door tandplak. Poets daarom je tanden voorzichtig twee keer per dag, twee minuten lang. Maak de tandvleesranden schoon door de borstel in een hoek van 45 graden op de tanden te zetten. Gebruik een zachte tandenborstel met afgeronde nylon haartjes (Tip: Sensodyne Super Soft).

 

9. Gebruik een konische interdentaalrager.
Alleen door dagelijks alle plak te verwijderen kan ontstoken tandvlees worden voorkomen of genezen. Flossers zijn vooral bedoeld voor de ruimtes onder het tandvlees en tussen de vlakken waar de tanden elkaar raken. Met interdentale ragers bereik je met name de driehoeksruimtes tussen de tanden en het tandvlees. Om er zeker van te zijn dat je alle plekken meeneemt zijn konische ragers effectiever dan de traditionele ragers. Deze taps toelopende reinigers slaan geen bacteriën over. Op bol.com zijn de ragers van Dentek erg populair.

 

10. Bezoek de tandarts.
Gaat de ontsteking maar niet over ondanks dat je alle mondverzorgingsrituelen hebt toegepast? Bacteriekolonies die zich eenmaal hebben vastgegrepen aan tandsteen kunnen zó agressief zijn dat ze grote ruimtes tussen de tanden en het tandvlees creëren en zelfs kaakbot en weefsels ‘opvreten.’ Dit weefsel komt niet meer terug. Om te voorkomen dat tanden uitvallen is een bezoek aan een arts onafwendbaar.

Lees ook: de meest gelezen artikelen

Top 10 middelen tegen ontstoken tandvlees
Alle 11 oorzaken van een tandvleesontsteking