Ontstoken tandvlees verhelpen in 9 stappen

Ontstoken tandvlees verhelpen

Een relatief groot deel van de bevolking heeft last van ontstoken tandvlees. Wanneer tandvlees ontstoken is, gaat het snel bloeden en is het gevoelig. Bloedt het tandvlees bij het tandenpoetsen, dan is het ontstoken. Er zijn gelukkig een aantal eenvoudige manieren om ontstoken tandvlees zelf te behandelen. Door de volgende tips te gebruiken, merk je binnen een week al significante verschillen. Niet alleen voelt het prettiger aan, ook is de kans op serieuze ontstekingen, infecties en tandbederf een stuk kleiner met gezond tandvlees.

 

1. Verwijder tandsteen en tandplak

Tandplak is een combinatie van speekselafzettingen, bacteriën en voedselresten. Tandplak heeft een negatief effect op zowel tandvlees als de tanden zelf. De aanwezige bacteriën produceren zuren die het glazuur van de tanden aantasten en bovendien het tandvlees irriteren.

Tandplak verwijder je door tenminste twee keer per dag je tanden te poetsen. Gebruik hiervoor het liefst een zachte tandenborstel, waarmee je ook het tandvlees voorzichtig kan poetsen.

Andere belangrijke methoden om al het tandplak en tandsteen te verwijderen:

  • dagelijks stoken
  • dagelijks flossen
  • beginnend en zichtbaar tandsteen verwijderen met een krabbertje
  • met mondwater spoelen

 

2. Gebruik de juiste producten

De markt is vol met mondproducten, maar niet alle producten zijn even goed om ontstoken tandvlees tegen te gaan. Producten met actief zuurstof zijn erg effectief bij het bestrijden van bacteriën. Zo voorkom je (verergering van) ontstekingen.

 

3. Masseer het tandvlees

Gezond tandvlees kan wel tegen een stootje en hoort niet te bloeden bij het tandenpoetsen. Je maakt je tandvlees onder meer sterker door te flossen en stoken. Met een speciaal massage hulpmiddel kun je bovendien het tandvlees extra masseren. Dit verbetert de doorbloeding van het tandvlees, waardoor het sneller herstelt en bovendien sterker wordt.

 

4. Geen alcoholisch mondwaters

Sommige mondspoelingproducten bevatten alcohol als werkzame stof tegen bacteriën. Hoewel alcohol inderdaad bacteriën doodt, is het erg agressief en zorgt het op de lange termijn juist voor problemen. Alcohol droogt de mond uit, waardoor sommige bacteriën zich juist sneller ontwikkelen en tandvleesontstekingen kunnen veroorzaken. Ook sommige andere stoffen hebben negatieve effecten:

  • menthol
  • sodium lauryl sulfaat

Gebruik liever mondproducten op basis van zink en actief zuurstof.

 

5. Schraap de tong

De tong is een bron van bacteriën. Dit is normaal, maar vaak is de balans verstoord. Bacteriën die dan de overhand hebben produceren stinkende zwavelgassen. Deze zorgen voor een vieze smaak in de mond en een slechte adem.

Door dagelijks de tong te schrapen met een speciale tongschraper, zoals de Orabrush, voorkom je de vorming van grote bacterieplaques op de tong en kan men mogelijkerwijs ontstoken tandvlees verhelpen.

 

6. Stop met roken

Rook heeft een relatief hoge temperatuur. Deze warmte irriteert het tandvlees op de lange termijn, waardoor er sneller ontstekingen ontstaan. Bovendien wordt het genezingsproces vertraagd.

 

7. Gezonde voeding

Het is misschien een open deur, maar ook gezonde voeding draagt bij aan gezond tandvlees. Met een uitgebalanceerd dieet herstelt het tandvlees sneller van ontstekingen. Vermijd bovendien suikers, alcohol en koolzuurhoudende dranken. Deze stoffen kunnen het tandvlees aantasten en bacteriën de kans geven zich snel te vermenigvuldigen.

Het helpt verder om slechts op enkele momenten op de dag te eten, in plaats van regelmatig een kleine portie.

 

8. Rol van medicatie

Sommige medicijnen kunnen als bijwerking de kans op tandvleesontstekingen vergroten. Dit zijn onder meer medicijnen die het immuunsysteem remmen. Soms is hier geen ontkomen aan vanwege een bepaalde aandoening of ziekte. Toch kan het geen kwaad de arts in te lichten, omdat er soms alternatieven beschikbaar zijn.

 

9. Regelmatig tandartsbezoek

Om tandvleesontstekingen te voorkomen is het verstandig om tenminste twee keer per jaar een tandarts te bezoeken. De tandarts kan helpen op verschillende punten:

  • vroege probleemherkenning tandvlees
  • poetstechnieken aanleren
  • tandsteen verwijderen
  • tips voor betere verzorging gebit
  • toetsen gezondheid tandvlees

Leave a Comment