Een ontsteking van het tandvlees (gingivitis) is niet meer dan een beschermingsreactie van het lichaam. Het doel van deze reactie is om de aanval van bacteriën op het tandvlees te stoppen. Een ontsteking doorloopt 5 fases en gaat gepaard met verschillende symptomen. Hoe de fases zich ontwikkelen wordt stapsgewijs uitgelegd in dit artikel.


Fase 1: Tandvlees kleurt felrood

rood tandvleesIn het begin van een infectie kleurt het tandvlees meestal rood, blauw of paars en raakt het warm of ‘verhit’. Dit komt omdat het lichaam een extra hoeveelheid bloed stuurt naar het infectiegebied. Tegelijkertijd stuurt het lichaam witte bloedcellen mee die erop gericht zijn de infecterende bacteriën te vernietigen. Tijdens dit proces kan het tandvlees warmer worden en er felrood uitzien. In enkele gevallen oogt het tandvlees wit of bleek.

 

Fase 2. Bloedend tandvlees

bloedend tandvleesIn de tweede fase kan het tandvlees bij de minste aanraking gaan bloeden. Dit gebeurt vaak tijdens tandenpoetsen. Bloedend tandvlees is één van de eerste symptomen bij tandvleesproblemen en nog goed te behandelen met de juiste middelen. Meestal wordt bloedend tandvlees veroorzaakt door tandsteen én door de opbouw van tandplak in de tandvleesranden. In tandplak zitten vernietigende bacteriën die het tandvlees doorboren en het weefsel gemakkelijk laten bloeden.

 

Fase 3. Pijnlijk tandvlees

In de derde fase van de ontsteking kan het tandvlees geïrriteerd, pijnlijk of gevoelig aanvoelen. Pijn aan het tandvlees wordt veroorzaakt door 2 factoren.

  • Tijdens de zwelling drukt vocht tegen het beschadigde weefsel aan waardoor pijnreceptoren worden aangewakkerd.
  • Tijdens een ontsteking worden er stofjes aangemaakt die de pijnreceptoren in werking zetten. Meer over pijnlijk tandvlees kun je lezen in dit artikel.

Een beginnende tandvleesirritatie kan worden voorkomen door de juiste mondverzorgingstechnieken toe te passen. Lees hier een top10 van meest effectieve middelen.

 

4. Opgezwollen tandvlees

opgezwollen tandvleesHet tandvlees zal vervolgens gaan zwellen. Er gaat namelijk meer vocht naar het geïrriteerde weefsel dan normaal en tegelijkertijd wordt er minder vocht opgenomen. Het gevolg hiervan is dat er meer vocht achterblijft in het ontstoken weefsel. Dit heet ook wel ontstekingsoedeem, waarbij een zwelling optreedt. Tandvlees kan zodanig opgezwollen zijn dat het de gehele tand bedekt. Het tandvlees wordt dik en verplaatst zich over de tanden omhoog.

Uit recente studies blijkt dat wanneer tandvlees ontstoken of opgezwollen is, bacteriën gemakkelijker het lichaam kunnen binnendringen. Er zijn gevallen bekend waarbij de infectie zich heeft verplaatst naar de organen. Een goede mondhygiëne is daarom belangrijk. 

 

5. Terugtrekkend tandvlees

teruggetrokken tandvleesJe tandvlees kan zich terugtrekken als je te hard poetst. Het kan zich ook terugtrekken als het weer gezond wordt, dan trekt de zwelling als het ware weg. In veel gevallen is teruggetrokken tandvlees echter geen goed teken. Weggetrokken of opgetrokken weefsel kan het laatste stadium zijn van een ontsteking waarbij het tandvlees niet meer terugkomt. Wanneer je de ontsteking een tijd lang hebt genegeerd, kunnen tandhalzen bloot komen te liggen waarbij pockets ontstaan van 4 mm of meer (parodontitis). Uiteindelijk wordt kaakbot aangevreten en zullen tanden uitvallen. Een behandeling bij een specialist is in dit geval onontkoombaar. Voorkom daarom altijd dat een beginnende ontsteking uitmondt in parodontitis. Instructies en tips vind je in dit artikel.

 

6. Overige symptomen

Ontstoken tandvlees kan nog meer symptomen en klachten teweegbrengen zoals:

    • Een vieze smaak in de mond
    • Slechte adem
    • Mondzweren
    • Aften

Zeer zeldzame gevolgen en symptomen zijn

    • Hartproblemen
    • Vroeggeboorte

Tijdens een tandvleesontsteking komen er bacteriën via de mond terecht in het lichaam. Deze bacteriën zijn zó schadelijk dat ze de vaatwand aantasten en kunnen leiden tot stolsels, waardoor een beroerte kan ontstaan.

In de medische wereld spreekt men van vijf verschillende ontstekingssymptomen; rubor, calor, dolor, tumor en functio laesa.

  1. Tandvlees wordt rood (rubor)
  2. Tandvlees wordt warm (calor)
  3. Tandvlees is pijnlijk (dolor)
  4. Het tandvlees gaat opzwellen (tumor)
  5. Tandvlees gaat zich terugtrekken (functio laesa)

 

Blijvende beschadiging aan weefsels

Het lichaam is niet altijd in staat het weefsel volledig te herstellen. Het bindweefsel wordt dan een litteken. Volledige uitval is mogelijk, omdat de herstelcellen niet goed bij het weefsel kunnen komen vanwege de zwelling óf omdat het lichaam dit gebied overslaat omdat ze de pijnreceptoren wil ontwijken. Vraag in zulke situaties altijd om advies bij je tandarts.

 

Wees er dus snel bij!
Geïnfecteerd tandvlees kun je in het begin nog goed behandelen met de juiste middelen. Enkele van deze middelen zijn PerioTherapy en Oxyfresh.

PerioTherapy en Oxyfresh bevatten een klinisch bewezen formule bestaande uit actieve zuurstof, tea tree olie en zink. Deze mix valt de bacterie aan die tandplak veroorzaakt, vernietigt de giftige sulfurgassen die ze uitstoten en helpt tandvleesweefsel herstellen. Meer over goede producten vind je hier.

Lees ook

oorzaak ontstoken tandvlees