Ongezond tandvlees herkennen: Hoe?

Gezond tandvlees? Informatie en tips

Gezond tandvlees is een groot goed. Het doet geen pijn, bloedt niet zomaar en voorkomt andere klachten, zoals ontstekingen, gaatjes en tongaanslag. Lang niet iedereen heeft echter gezond tandvlees. Bloedt het tandvlees, dan is het in de meeste gevallen ontstoken en dus niet gezond.

 

Gezond tandvlees heeft een roze tot lichtroze kleur en ligt strak om het tandvlees heen. Het ondersteunt de tanden en is niet gevoelig. Het tandvlees mag niet gaan bloeden tijdens het poetsen, flossen of stoken. Tandartsen testen of het tandvlees gezond is door er zachtjes in te prikken met een metalen haakje.

 

Ongezond tandvlees herkennen

Wanneer tandvlees snel bloedt, is het vrijwel altijd ontstoken. Een tandvleesontsteking wordt ook wel gingivitis genoemd. Bij ernstige ontstekingen die niet behandeld worden kan de ontsteking ook overslaan op andere structuren in de mondholte, zoals de tanden. We spreken hier van parodontitis.

 

Buiten bloedend tandvlees, is ook donker tandvlees een kenmerk van ongezond tandvlees. Tandvlees heeft normaal gesproken een roze kleur, maar is bij ontsteking soms wel vuurrood. Ook kan het tandvlees (licht) gezwollen zijn, wat komt door de aanwezigheid van ontstekingsstoffen. Tenslotte kan het zijn dat het tandvlees niet strak rond de tanden ligt. Het gevolg hiervan is dat er makkelijker vuil vast kan komen te zitten bij de tanden, wat leidt tot klachten.

 

Tips voor gezond tandvlees

Zelfs wanneer een groot deel van het tandvlees ontstoken is, zijn er nog vrij simpele handelingen die verricht kunnen worden om het tandvlees weer gezond te maken. In de meeste gevallen is het niet nodig om hiervoor naar de tandarts te gaan, hoewel de arts wel een goede inschatting kan maken van de ernst. Met de volgende tips zorg je ervoor dat je tandvlees gezond is en blijft.

 

Tandvlees meepoetsen

Het tandvlees wordt gezond wanneer het dagelijks zachtjes mee wordt gepoetst. Doe dit niet te hard, omdat dit kan leiden tot terugtrekking van het tandvlees, wat onomkeerbaar is. Door het tandvlees mee te poetsen wordt het sterker en bloedt het minder snel.

Mondgel gebruiken

Met een speciale gel kan het herstelproces van ontstoken tandvlees aanzienlijk versneld worden. Een goed voorbeeld is Oxyfresh Super Relief Gel. Deze gel wordt op het tandvlees gesmeerd en bevorderd vervolgens het herstel van ontstoken tandvlees, wondjes en aften. Het geeft bovendien een fris gevoel, wat zeker bij ontstekingen prettig is.

 

Flossen en stoken

Met het poetsen zorg je ervoor dat tandvlees aan de buitenzijde van de tanden gezond wordt en blijft, maar tandvlees tussen de tanden kun je vrijwel niet bereiken met een tandenborstel. Om deze ruimte schoon te houden en bovendien het tandvlees te behandelen, is het goed om te flossen en te stoken. Je voorkomt zo direct de vorming van tandsteen. Hoewel tandsteen te verwijderen is met bijvoorbeeld de DenTek tandsteenverwijderaar, is voorkomen natuurlijk nog beter.

 

Zeker in eerste instantie is het normaal dat het tandvlees bloedt, maar al na enkele dagen herstelt het tandvlees. Flossen en stoken neemt tijd in beslag, maar met speciale combinatie stookflossers kan er tijd bespaard worden.

 

Met DenTek Floss Picks heb je een tandenstoker en een voorgespannen flosdraadje ineen. Zo kun je in korte tijd je hele gebit grondig flossen en stoken, zodat je altijd gezond tandvlees hebt.

No Responses

Leave a Comment