Ontstoken tandvlees komt vooral door tandplak

Een goede mondhygiëne is van belang voor de gezondheid van het gebit en de mond, maar ook voor de algehele gezondheid. Wanneer het gebit goed wordt gereinigd dan zal tandvlees niet snel ontstoken raken. Toch heeft bijna iedereen weleens last van ontstoken tandvlees, omdat tandplak vaak de grootste boosdoener is. Tandplak is niet altijd eenvoudig te verwijderen zo blijkt.

Symptomen en oorzaken

Gezond tandvlees is mooi roze en ligt strak tegen de tanden en kiezen aan. Als het tandvlees ontstoken raakt, dan kan het roder worden van kleur. Het tandvlees is gevoelig en kan gaan bloeden bij het poetsen van de tanden of bij het gebruik van floss of tandenstokers. Als deze symptomen zich voordoen, dan is de kans dus aanwezig dat het tandvlees ontstoken is. Het is echter ook mogelijk dat het tandvlees ontstoken is zonder dat het gezwollen en rood is. In dat geval is het moeilijk waar te nemen, maar kunnen klachten optreden zoals een vieze smaak of een slechte adem. In geval van twijfel kan aan de tandarts worden gevraagd of er sprake is van ontstoken tandvlees. De oorzaak van ontstoken tandvlees is tandplak. De tandplak kan tussen de tanden en kiezen zitten, maar ook op de rand tussen gebit en tandvlees.

 

Behandeling

Het lastige aan tandplak is dat het moeilijk zichtbaar is. Het wordt echter tegengegaan door goed te poetsen en daarnaast gebruik te maken van tandenstokers en floss. Als er ondanks een schijnbaar goede mondhygiëne toch nog sprake is van ontstoken tandvlees, dan kan de plak zichtbaar worden gemaakt met speciale tabletjes. Deze kunnen worden gekocht bij apotheek of drogist. De tabletjes hebben een rode kleur die zich hecht aan de tandplak. Hierdoor wordt goed zichtbaar waar de plak zit. Het is belangrijk om ontstoken tandvlees te genezen, want anders kunnen de klachten verergeren. De ontsteking kan zich dan uitbreiden van de tandvleesrand naar het kaakbot. Hierdoor kan het kaakbot worden afgebroken. Als ontstoken tandvlees te lang onbehandeld blijft kan het er ook voor zorgen dat tanden en kiezen losser in de kaak komen te staan. Het tandvlees trekt zich terug en tandwortels komen bloot te liggen. Loop daarom niet door met ontstoken tandvlees maar behandel het zo snel mogelijk. Tandplak kan ook verkalken, waardoor tandsteen ontstaat. De tandarts zal hierop controleren bij de halfjaarlijkse controle. De tandarts kan tandsteen verwijderen of een doorverwijzing geven naar de mondhygiëniste.

Andere bewezen middelen zijn: OxyFresh super relief gel – Periotherapy en Dentek ragers en flossers.

Tips

Zoals aangegeven voorkomt het verwijderen van tandplak het ontstaan van ontstoken tandvlees. Poets twee tot drie keer per dag de tanden. Een elektrische tandborstel verwijdert over het algemeen meer plak dan een handtandenborstel. Maak daarnaast gebruik van floss en tandenstokers om ook tussen tanden en kiezen schoon te maken. De tandarts of mondhygiëniste kan instructies geven over een goede reiniging van het gebit en bepaalde producten aan- of afraden.

Leave a Comment