Zelf tandsteen verwijderen doe je zó!

zelf tandsteen verwijderen

Zelf tandsteen verwijderen tips

Wil je graag zelf tandsteen verwijderen? Lees dan eerst dit artikel. Als je een tandartsbezoek nog even wilt uitstellen, kun je ervoor kiezen om tandsteen zélf weg te krabben! Profi is namelijk een tandsteenverwijderaar dat speciaal gemaakt is voor consumenten. Betekent dit het einde van de tandarts? Nee, uiteraard niet, echter kan dit tandartshaakje wél een goede aanvulling zijn op je mondhygiëne. Je kunt dit product hier bekijken. 


tandartshaakje

Tandenkrabbersetje bestaande uit een kunststof scaler en mondspiegel

Kun je zelf tandsteen weghalen?

Ja, zelf tandsteen verwijderen is mogelijk, mits je het juiste haakje in bezit hebt. Het Amerikaanse bedrijf Dentek komt met de profikit op de markt, waarvan 1 tandsteenkrabber is gemaakt van kunststof en 1 tandenkrabber van roestvrij staal. De professonele scalers van de tandarts of andere tandsteenhaakjes zijn een stuk scherper. Je kunt dit pakketje bekijken op deze website.

 

Hoe kun je tandsteen nog meer verwijderen?

Er is geen andere manier om tandsteen te verwijderen dan het gebruik van een haakje of een bezoek aan de tandarts. Wél kun je op verschillende manieren tandsteen voorkomen, zodat het niet terugkomt. Vooral flossen, spoelen en poetsen met de juiste middelen kan goed helpen. Hieronder leggen we uit welke producten goed werken tegen de vorming tandsteen.

 

  • flosdraadDe Easy Reach floss pick is een plastic tandenstoker en flosser ineen. De ribbelige structuur van de tandenstoker zorgt ervoor dat je tijdens het stoken langs het tandsteen schuurt. Ondanks dat stoken alléén niet voldoende is, heeft het wel degelijk een positieve invloed in de strijd tegen tandsteen. De Easy Reach Flosspick bevat tevens een zijden flosdraadje waarmee je niet alleen eenvoudig de allerkleinste ruimtes van je achterste kiezen bereikt, maar tevens op een pijnloze manier de bacteriën onder het tandvlees wegpoetst! Product bekijken.

 

  • middel tandsteenPerioTherapy mondwater of tandpasta bestaat uit actief zuurstof, zink, aloë vera en tea tree olie. Met name actief zuurstof heeft een antibacteriële werking zonder dat je er bijwerkingen van krijgt. Andere producten tegen tandsteen bevatten vaak tandverkleurende ingrediënten zoals chloorhexidine, alcohol of triclosan. Daarnaast is een tandpasta met fluoride een uitstekende toevoeging aan de mondverzorging. Product bekijken.

 

  • tandsteen voorkomenKaux kauwgom bevat een hogere concentratie xylitol dan de meeste commerciële kauwgoms. Xylitol zorgt ervoor dat tandplaque zich niet kan hechten aan de tanden. Je voorkomt hiermee dat tandsteen ontstaat. Product bekijken.

 

 

Wat is tandsteen?

Wanneer tandplak niet op tijd wordt verwijderd gaat het mineraliseren tot tandsteen. Tandsteen heeft een ruwe samenstelling waardoor bacteriën zich nog makkelijker kunnen hechten aan de tand en op den duur cariës en ontstoken tandvlees veroorzaken. Geïrriteerd tandvlees gaat zwellen en bloeden en kan overgaan in parodontitis, waarbij tanden kunnen uitvallen. Als je tandvlees flink ontstoken is en het maar niet overgaat, bezoek dan de tandarts. Tandsteen weghalen met je tandenborstel of een speciaal mondwater is niet meer mogelijk.

 

Zetmeel en suikers
Sommige voedingsproducten kunnen tandsteen veroorzaken. Wanneer mondbacteriën in contact komen met zetmeel of suikers scheiden ze zuren af die een negatieve invloed hebben op je tandglazuur. Het beste is om de inname van deze voedingssoorten zoveel mogelijk te beperken.

 

Roken
Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat mensen die roken sneller last hebben van tandsteen dan niet-rokers. Stoppen met roken vermindert tandaanslag en voorkomt de snelle vorming van tandsteen. Als er eenmaal tandsteen is ontstaan kun je dit alleen verwijderen met een haakje of door een professionele gebitsreiniging te ondergaan. Het tandartshaakje van Profi kun je hier bestellen.