oorzaak ontstoken tandvlees

Een tandvleesontsteking kan verschillende oorzaken hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn; het poetsen met een te harde tandenborstel, een doorgekomen verstandskies of een aandoening zoals Sjögren of diabetes. De allergrootste boosdoeners zijn echter de bacteriën die zich verstoppen in de randjes tussen de tanden en het tandvlees. In dit artikel lees je de 11 meest voorkomende aanstichters die ervoor zorgen dat het tandvlees kan gaan ontsteken, bloeden, zwellen en zelfs terugtrekken.

 

Oorzaak 1:  Tandplak

In bijna alle gevallen is tandplak dé hoofdveroorzaker van ontstoken tandvlees. Tandplakbacteriën irriteren het tandvlees door onvoldoende flossen, poetsen, ragen en spoelen met een goed mondwater. Het weefsel gaat vervolgens ontsteken en bloeden. Tandplak bevindt zich vooral 1-2 mm onder het tandweefsel, maar ook tussen de achterste kiezen. Een tandenborstel komt hier nauwelijks bij. Door te spoelen met active oxygen en te flossen met een y-curve flossboogje kan men het plaque uit alle gebieden eenvoudig weghalen.

Voor een volledig Top 10 overzicht de beste middelen tegen ontstoken tandvlees bekijk dit artikel.

 

Oorzaak 2: Tandsteen

Als tandplak niet op tijd wordt verwijderd zal het na enkele dagen mineraliseren tot tandsteen. Tandsteen is ‘verhard’ tandplaque en kan niet meer worden weggehaald met een tandenborstel. Het is belangrijk om tandsteen direct te verwijderen. De kristallen brengen namelijk een ruwe tandoppervlakte teweeg waaraan zich nog méér bacteriën hechten. Sommige mensen kiezen ervoor (naast het reguliere bezoek aan de tandarts) om tandsteen zelf weg te halen met een speciaal tandsteenhaakje. Het kunststof krabbertje van Profi is gemaakt voor consumenten. Meer weten over dit product.

 

Oorzaak 3: Verkeerde tandpasta / mondwater

Het klinkt wellicht opmerkelijk maar het gebruik van sommige mondwaters en tandpasta’s kan resulteren in aften en tandvleesontstekingen. Vooral het ingrediënt sodium lauryl sulfaat heeft een vervelende invloed op weefsels. Sodium (natrium) lauryl sulfaat is een agressief en bijtend bestanddeel dat zorgt voor een prikkelend gevoel in de mond. De consument heeft hierdoor het idee dat écht werkt. In werkelijkheid maakt het microscopische wondjes in de tandweefsels. Deze wondjes kunnen leiden tot ontstekingen.

Om die reden kan men beter kiezen voor milde (alcohol- en mentholvrije) verzorgingsproducten, het liefst met zink, aloë vera, foliumzuur en actief zuurstof. Deze bestanddelen zijn niet alleen verzorgend en antibacterieel, maar óók mondvriendelijk. (Tip: OxyFresh of PerioTherapy).

 

Oorzaak 4: Droge mond

Het hebben van een droge mond (xerostomie) kan een mogelijke oorzaak zijn van gingivitis of parodontitis. In een droge mond kunnen bacteriën ongestoord het tandvlees aantasten. Normaal gesproken doden de enzymen in het speeksel de schadelijke bacteriën. Een rijke speekselvloed is dus van essentieel belang voor o.a. gezond tandvlees. Een droge mond krijg je al snel door ouder worden, stress, mondademhaling, medicatie of een aandoening zoals Sjögren. De bacterievorming tijdens monddroogheid kunnen goed worden voorkomen met o.a. GeCe gel en de Lozenges van DR Katz.

 

Oorzaak 5: Te hard poetsen

Te hard poetsen of poetsen met een harde tandenborstel kan tandvlees beschadigen, opzwellen, irriteren en laten bloeden. Ook kan een te harde tandenborstel het glazuur ruwer maken, waardoor het vatbaarder wordt voor tandsteen. Je kunt daarom beter op zoek gaan naar een tandenborstel met afgeronde en zachte borstelhaartjes. (Sensodyne Precision Soft)

 

Oorzaak 6: Roken

Rokers hebben 6 keer sneller kans op een tandvleesontsteking dan niet- rokers. Giftige en hete rookgassen zorgen voor een droge mond en geïrriteerde mondweefsels, waardoor tandvlees niet alleen minder mooi wordt van kleur, maar óók gevoeliger raakt voor tandplak. Door de aanwezigheid van rooktoxinen herstelt het tandvlees minder goed en heb je sneller last van parodontitis.

 

Oorzaak 7:  Tongbacteriën

Wat de oorzaak van een tandvleesontsteking ook is, in de meeste gevallen is de anäerobe bacterie erbij betrokken. Anäerobe bacteriën bevinden zich in tandplak maar ook tussen de papillen van de tong. Vanaf de tongrug produceren ze giftige sulfurgassen, die zowel de adem onfris maken, alsmede zorgen voor een vrije doorgang van tandplakbacteriën in het tandvlees. Schraap daarom elke dag de tong goed schoon, het liefst met een Orabrush.

 

Oorzaak 8: Aandoeningen

Sommige onderliggende ziektes kunnen ertoe leiden dat je sneller kans hebt op tandvleesproblemen. Denk hierbij aan aandoeningen die een droge mond veroorzaken zoals Sjögren en diabetes of aan problemen met je weerstand zoals griep, een schimmel of HIV.

 

Oorzaak 9: Te weinig vitamine C

Ondervoeding of slechte voeding zorgt voor een verminderde weerstand, waardoor het tandvlees niet sterk genoeg is om zich te kunnen verweren tegen schadelijke bacteriën. Een gezond voedingspatroon in combinatie met de juiste mondhygiëne kan het tandvlees sterker maken en sneller doen herstellen.

 

Oorzaak 10. Beschadigde Tanden

Scherpe kiezen, kapotte vullingen, kronen en beugels kunnen loszittend tandvlees en beschadigd tandvlees veroorzaken. Vooral in de ruimtes waar bacteriën zich kunnen verstoppen en waar je met poetsen lastig bijkomt zul je zien dat het tandvlees kan gaan opzwellen. Laat kapotte tandonderdelen direct repareren bij de tandarts, zodat zich daar geen schadelijke micro-organismen meer kunnen ophopen. Voor ouderen kan een ander kunstgebit (dat beter past) uitkomst bieden.

 

Oorzaak 11. Zwangerschap / hormonale schommeling.

Wanneer je zwanger bent is het tandvlees extra gevoelig voor bacteriën. Als een beginnende ontsteking (gingivitis) door onvoldoende mondhygiëne uitmondt in parodontitis, kan het lichaam een ontstekingsmechanisme inzetten waarbij onterecht weeën opgeroepen kunnen worden. Ook kunnen bacteriën makkelijker (via de mond) bij de placenta of foetus terechtkomen en voor een ontsteking zorgen. Lees hier alle belangrijke info over ontstoken tandvlees tijdens de zwangerschap.

 

Tot slot

Niets helpt beter tegen ontstoken tandvlees dan een goede mondhygiëne. Een beginnende tandvleesontsteking (gingivitis) kan zelf behandeld worden met de juiste middelen en poetstechnieken. Een ernstige ontsteking kan het beste op tijd behandeld worden door een specialist.

 

 Lees ook: