bloedend tandvleesBloedend tandvlees kan erg vervelend en soms pijnlijk zijn. In de meeste gevallen is een tandvleesbloeding in het begin eenvoudig te verhelpen met de juiste verzorgingsmiddelen. In dit artikel wordt beschreven wat de oorzaken en symptomen zijn en lees je enkele tips waarmee men bloedend tandvlees kan behandelen, genezen of herstellen.

 

Oorzaak bloedend tandvlees

flosdraad

De Easy Reach Floss helpt tegen bloedend tandvlees – Lees hier de beste 10 middelen.

Als het tandvlees bloedt dan kan dat een teken zijn van een ontsteking. Een tandvleesinfectie wordt meestal veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Tandsteen en tandplak bevinden zich voornamelijk onder het tandvlees en tussen de achterste kiezen. Dit zijn moeilijk bereikbare plekken voor een tandenborstel.

Tandplak vermenigvuldigt zich door onvoldoende mondhygiëne en verhardt vervolgens tot tandsteen. Met tandenpoetsen alléén, verwijder je dus niet álle plak. Om die reden is het belangrijk om (zeker na je dertigste) te flossen en te spoelen, waardoor ook de ruimtes onder het tandvlees (tot 2mm) worden bereikt.

Tip: Beginnend tandsteen kan eventueel worden verwijdert met dit haakje. Flossen met een flosboogje is een stuk aangenamer dan flosdraad van de rol.  Zie Easy Reach.

 

“Een beginnende tandvleesontsteking (gingivitis) is in eerste instantie nog onschuldig en prima te behandelen. Zo’n tachtig procent van de Nederlanders heeft hier met regelmaat last van. Daarbij is het wél belangrijk de eerste symptomen niet te negeren. Door een goede mondhygiëne kan de ontsteking zich niet uitbreiden tot parodontitis, een veel hevigere vorm van ontstoken tandvlees. Wat er wordt verstaan onder een goede mondhygiëne wordt hier uitgelegd.”

 

bloedend tandvlees behandeling

Periotherapy is mondvriendelijk en stopt het bloeden.

Oorzaak 2: Verkeerde tandpasta / mondwater

Het klinkt misschien opmerkelijk, maar tandpasta’s of mondwaters met menthol, alcohol of sodium lauryl sulfaat zijn mogelijke van veroorzakers van bloedend tandvlees. Met name sodium lauryl sulfaat (komt in bijna alle tandpasta’s en mondwaters voor) kan aften en ontstekingen teweegbrengen. Dit bestanddeel maakt microscopische wondjes in je slijmvliezen. Fabrikanten gebruiken dit helaas toch, vanwege haar schuimende en prikkende werking. Consumenten krijgen dan het idee dat het écht werkt. Liever niet gebruiken dus. Wat je wél kunt gebruiken tegen bloedend tandvlees lees je hier.

 


De meest voorkomende oorzaak is weliswaar onvoldoende poetsen of het gebruik van verkeerde producten, maar er zijn meer redenen voor het ontstaan van bloedend tandvlees.

 

 

  • Door Vitamine D en vitamine C gebrek kan het tandvlees gaan bloeden.
  • Zwangerschap : Als je zwanger bent worden de bloedvaten dunner en slapper. Dat komt door de aanwezigheid van zwangerschapshormonen. Er wordt meer bloed aangemaakt voor moeder en baby, waardoor het tandvlees meer bloed bevat en er extra druk ontstaat. Het tandvlees wordt daarmee prikkelbaarder.
  • Droge mond (xerostomie) of Sjögren kan leiden tot onvoldoende werkende speekselklieren waardoor tandplakbacteriën zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen. Ook diabetes kan monddroogheid veroorzaken en daarmee de kans vergroten op bloedend tandvlees. Voorkom monddroogheid door voldoende water te drinken en eventueel een mondgel of mondspray te gebruiken. (Tip: GeCe, Dr Katz Lozenges en Oxyfresh)
  • Peri-implantitis. De aandoening peri-implantitis komt vooral voor bij implantaatdragers. Het tandvlees accepteert het implantaat niet, waardoor het harde en zachte weefsel rond het tandvlees afgebroken wordt. Het resultaat is bloedend tandvlees. Als dit probleem niet op tijd herkend wordt, kan dit leiden tot verlies van de implantaten.
  • Andere oorzaken kunnen zijn: witte aanslag op de tong, verbranding door heet voedsel, te hard poetsen, roken en scherpe tanden.

 

Symptomen bij spontaan bloedend tandvlees

symptomen bloedend tandvleesGezond tandvlees is roze van kleur en behoort niet te bloeden. Mocht het tandvlees wél bloeden dan kan dit gepaard gaan met verschillende symptomen en klachten zoals:

 

  • Slechte adem : Een opvallend kenmerk van bloedend tandvlees is slechte adem. Dit komt doordat het vrijgekomen bloed door bacteriën wordt afgebroken en omgezet in zwavelgeuren. Deze geuren kunnen erg stinken. Slechte adem kun je het beste bestrijden met een goede tongschraper (Oolit Elite)en middelen die actieve zuurstof bevatten op basis van sodium chlorite. (Oxyfresh of TheBreathCo) PerioTherapy)
  • Ontstoken, opgezwollen, wegtrekkend of opgetrokken tandvlees. Problemen met het tandvlees kun je op verschillende manieren herkennen. Ontstoken tandvlees wordt bijvoorbeeld felrood, omdat het lichaam extra veel bloed naar het ontstekingsgebied stuurt. Vanwege de druk gaat het tandvlees ook opzwellen en kan het in sommige gevallen de gehele tand bedekken.
  • Bloedend tandvlees tijdens poetsen of na het flossen en stoken. Dit is een teken van een ontsteking. Vermijd deze plek dan niet en continueer het reinigingsproces.
  • Minimaal contact zoals bijvoorbeeld flosdraad of een tandenstoker kan al pijnlijk zijn.
  • Parodontitis. In een enkel geval kan bloedend tandvlees een symptoom zijn van een ernstigere tandvleesontsteking (parodontitis). Het tandvlees kan wegtrekken, optrekken of terugtrekken, waardoor er gaten ontstaan tussen de tanden en het tandvlees. In dit stadium wordt vaak het botweefsel aangetast en kunnen tanden losraken.

 

Behandeling bloedend tandvlees

De behandeling van bloedend tandvlees bestaat vooral uit een gedisciplineerde mondhygiëne. Een Top 10 overzicht van producten tegen bloedend tandvlees vind je hier.

 

PerioTherapy tandpasta
bloedend tandvlees behandelingHet wisselen van tandpasta kan een goede oplossing zijn. Er zijn speciale tandpasta’s op de markt die bloedend tandvlees voorkomen, herstellen of genezen. Dit zijn vooral de middelen die haar formule hebben gebaseerd op active oxygen in combinatie met zink en aloë vera. Aloë vera heeft als eigenschap dat het een bloeding kan stoppen. Een goed merk is OxyFresh. Je kunt de Super Relief Gel van Oxyfresh met behulp van een plastic bitje op het tandvlees laten inwerken.

 

Tanden poetsen / flossen / stoken
Door de tanden te poetsen met een zachte borstel in combinatie met stoken en flossen kan bloedend tandvlees gestopt worden. Ondanks dat poetsen en flossen in dit geval juist als zeer onprettig wordt ervaren, is deze vorm van reiniging noodzakelijk. Een “vriendelijk” flosboogje is de Easy Reach Flosspick Back Teeth.

 

Als je twijfelt aan de gezondheid van je gebit, schroom dan niet langs de tandarts te gaan. De tandarts kan meer informatie verstrekken en eventueel een behandeling inzetten.

Lees ook:

oorzaak ontstoken tandvlees