Wat is de beste manier om bloedend of ontstoken tandvlees te herstellen? Volg de onderstaande stappen gedurende twee weken lang en ervaar hoe snel het tandvlees kan genezen.

Stap 1 Bitje met Foliumzuur en Active Oxygen

Vul een mouthtray met een speciale tandvleesherstellende gel. Plaats het gevulde bitje vervolgens op de onder- en/of bovenkaak en laat de gel minstens 10 minuten lang goed inwerken.

Houd er bij de productkeuze rekening mee dat de gel ph-neutraal is en liever geen bestanddelen bevat zoals sodium lauryl sulfaat, chloorhexidine, peroxide, alcohol of andere bijtende stoffen. Deze stoffen kunnen leiden tot verkleuring van de tanden, mondbranden, slechte adem en in een enkel geval zelfs tot mondkanker.

Kies altijd voor mondvriendelijke elementen zoals foliumzuur, aloe vera en in het bijzonder; actief zuurstof. Deze 3 ingrediënten zijn bewezen stoffen die een genezende en antibacteriële werking hebben en daarbij geen vervelende bijwerkingen vertonen.

Er zijn momenteel 2 merken verkrijgbaar in Nederland (OxyFresh Relief Gel en PerioTherapy Toothgel) die voldoen aan bovenstaande eisen. Beide merken hebben naast de Gel ook een antibacterieel spoelmiddel beschikbaar.

 

Stap 2 Masseren van het tandvlees


Masseer het tandvlees. Dit klinkt misschien gek maar het is bewezen effectief. Masseer het ontstoken gebied met een speciale gum massager.  Door het tandvlees te masseren wordt de doorbloeding bevorderd. Bloed stuurt herstelcellen mee naar het ontstoken gebied waardoor het helingsproces opzienbarend versnelt.

Tip: In de Profikit van het Amerikaanse bedrijf Dentek zit naast een handige mondspiegel en tandartshaakje ook een bewezen effectieve tandvleesmassagetool. Bekijk profikit

Stap 3 Monosyringe spuitje

Neem nu een tandartsspuitje en vul die met mondspoeling. Plaats het spuitje voorzichtig tegen het ontstoken weefsel aan en spray de pockets of tandvleesranden goed schoon.

Tip: vul de monosyringe met een niet-agressief mondwater (OxyFresh)

 

Stap 4 Gebruik zijden flosboogjes met curve

Zonder ragen en flossen kan men het gebit nooit echt goed schoon krijgen. Er is overigens wel een groot verschil in doeltreffendheid tussen de duizenden soorten flossers en ragers die worden aangeboden op de Europese markt. Kies het liefst voor een flosser met curve dat bestaat uit een met fluoride gecoate en kristallen zijden draad. Zijden flossers zijn namelijk extra zacht en komen pijnloos tussen de randjes in het tandvlees. De curve zorgt ervoor dat de achterste kiezen ook eenvoudig worden bereikt.

De comfort clean flosspicks voldoen aan deze eisen en zijn daarom geschikt om het tandvlees rustig te krijgen. Vergeet vervolgens niet te ragen. Gebruik bij voorkeur een rager bestaande uit een taps toe lopende borstelkop. Het ragertje moet kunnen buigen en het metaaldraad moet flexibel zijn zodat het tandvlees niet nog meer beschadigd raakt.

Tip: Het Amerikaanse bedrijf Dentek heeft verschillende soorten ragers ontworpen die geschikt zijn om te gebruiken bij een tandvleesontsteking.

 

Stap 5 Tandsteen verwijderen met Profikit

Tandsteen is verhard tandplak en vanwege haar ribbelige structuur kunnen bacteriën hier makkelijk aan vasthechten en voor ontstekingen zorgen. Tandsteen onder het tandvlees kan men laten verwijderen door een professional.

Zichtbaar tandsteen kan men desgewenst zelf weghalen met de Profikit. De Profikit bestaat niet alleen uit een veilig haakje voor het wegkrabben van verhard plaque, dit setje bevat tevens een belangrijke tool waarmee men het tandvlees kan masseren. Het belang van een tandvleesmassage wordt besproken bij stap 1.

De meeste van deze producten zijn te bestellen op de officiële website van OxyFresh