Ontstoken tandvlees genezen? | 10 Tips herstellen!

Ontstoken tandvlees genezen & herstellen?

ontstoken tandvlees genezen

Ontstoken tandvlees genezen en herstellen?

Ontstoken tandvlees genezen of herstellen? Lees dan de onderstaande 10 tips! Een tandvleesontsteking komt voornamelijk door ‘hardgeworden’ tandplak waarin zich bacteriën bevinden die een ontsteking veroorzaken én continueren. Het genezen of herstellen van bloedend, pijnlijk of terugtrekkend tandvlees is daarom vooral gericht op de mechanische en ‘chemische’ verwijdering van plaque en tandsteen. 


 

tandvleesontsteking genezen1. Aanpassen leefstijl

Gingivitis of parodontitis zien we vooral ontstaan door ‘slechte’ gewoonten zoals roken, overmatige suikerinname of stress waardoor je gaat tandenknarsen. Rokers hebben 5 keer meer kans op ontstoken tandvlees dan niet-rokers. Door je leefstijl aan te passen zal een ontsteking van het tandvlees sneller genezen of herstellen.

 

2. Antibacteriële spoelmiddelen

Mondwaters met ingrediënten zoals chloorhexidine, triclosan, peroxide, sodium lauryl sulfaat en alcohol hebben weliswaar een antibacteriële werking maar zijn erg ‘agressief.’ Het gebruik hiervan gaat vaak gepaard met vervelende bijwerkingen zoals tandverkleuring en een brandend gevoel in de mond. Als je op zoek bent naar een antibacterieel én tandvleesherstellend spoelmiddel kies dan voor een mondwater met ‘actief zuurstof’, tetropotassium pyrofosfaat, tea tree olie, aloë vera en zink. Er zijn enkele mondspoelingen op de markt die deze bestanddelen bevatten waaronder PerioTherapy en Oxyd8 Plus.

 

ontstoken tandvlees herstellen3. Flossen

Eén van de beste methoden waarmee je een ontsteking van het tandvlees kunt genezen is flossen! Elk gezond gebit heeft een 1-3 mm diep ‘gleufje’ tussen het tandvlees en de tanden. In dit randje (ook wel calculus genoemd) hopen zich bacteriën op die de ontsteking in stand houden. Alleen met flosmiddelen kun je deze bacteriën volledig wegnemen. Flossen is niet erg populair omdat (ouderwets) flosdraad moeilijk te coördineren is zonder in je tandvlees te snijden. Gebruik daarom liever een flossboogje met curve. (Tip: Easy Reach Flosspick).

 

tandartshaakje4. Tandsteenhaakje

Het zijn vooral de bacteriën tussen de tandsteenkristallen die ontstoken en teruggetrokken tandvlees veroorzaken. Tandsteen bevindt zich met name aan de binnenkant van de snijtanden (vlakbij de speekselklieren) en tussen de achterste kiezen. Veel mensen verwijderen beginnend tandsteen zelf met een consumentenhaakje (Profi). In dit artikel lees je alles over zelf tandsteen verwijderen met een tandenkrabber.

 

5. Ph waarde op peil brengen

De PH waarde in de mond neutraliseren zal het genezingsproces van ontstoken tandweefsel bespoedigen. Schadelijke bacteriën zijn het meest actief in een milieu met een lage ph waarde (hoge zuurgraad). In een zure omgeving tasten micro-organismen het tandvlees aan en creëren ze tegelijkertijd een stinkende mondgeur. Door een mondspoelmiddel te gebruiken met natrium bicarbonaat zal de hoogte van de zuurgraad afnemen waardoor de ademkwaliteit verbetert en bacteriën het tandvlees niet verder kunnen aantasten. (Tip: Oxyd8).

 

6. Poetsen met actief zuurstof

2 minuten lang poetsen met een tandvleesgenezende tandpasta en een zachte tandenborstel zal het tandvlees sneller doen herstellen. Net als PerioTherapy mondwater heeft ook PerioTherapy tandgel verzorgende eigenschappen. Het grote verschil met andere tandpasta’s is dat de tandgel van PerioTherapy werkt op basis van actief zuurstof, een bestanddeel dat ook steeds vaker wordt toegepast door artsen vanwege haar sterke reinigingskracht en lichaamsvriendelijke werking.

 

gum massager7. Tandvlees masseren

Het masseren van tandvlees klinkt misschien gek, maar het heeft wel degelijk invloed op een versnelde genezing van gingivitis! Tandvlees masseren met een speciale ‘gum massager’ zorgt ervoor dat witte bloedcellen het ontstoken weefsel beter kunnen bereiken. Bloed heeft helende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het toothpick setje van Profi bevat een tandvleesmasserende tool. Klik hier om dit product te bekijken. Ook de Easy Reach flosspick bevat een ribbelige tandenstoker dat eenvoudig etensresten verwijdert en tegelijkertijd het tandvlees masseert.

 

8. Voeding

Het consumeren van suikers en frisdranken zoveel mogelijk beperken zal de opbouw van tandplak verminderen en een ontsteking voorkomen. Bacteriën breken suikers af, waarbij zuren vrijkomen die het glazuur beschadigen en het tandvlees irriteren. Suikers kunnen tevens het glazuur poreus maken. Door de ribbelige structuur van de tand kunnen dan kleurstoffen, caffeïne en nicotine gemakkelijker neerslaan op de tanden.

 

tandvleesontsteking herstellen9. Tongschrapen

Tandvleesaantastende bacteriën kunnen zich ook bevinden op je tong. In de strijd tegen geïrriteerd tandvlees is tongschrapen daarom een belangrijk onderdeel! Daar komt bij dat tongplak een van de meest voorkomende oorzaken is van slechte adem! De oppervlakte van de tong is bedekt met smaakpapillen en haartjes waartussen bacteriën zich gemakkelijk kunnen verstoppen. Tongaanslag kun je eenvoudig wegschrapen met een Orabrush.

 

10. Tandarts

Om tandvleesproblemen te voorkomen kun je het beste minimaal twee keer per jaar naar de tandarts gaan. De tandarts controleert de conditie van het tandvlees en verwijdert waar nodig tandsteen. In het geval van een ontsteking waarbij het tandvlees flink is teruggetrokken zal de arts een aantal handelingen verrichten waaronder:

 

  1. Een bacteriekweek maken
  2. Meten hoe snel het tandvlees bloedt
  3. Meten hoe diep de pockets zijn. Pockets dieper dan 3 mm duidt op een ontsteking (parodontitis)
  4. De hoeveel plaque meten dat zich bevindt in de pocket
  5. Röntgenfoto’s maken om te zien of het kaakbot is aangetast
  6. Antibiotica of een spoelmiddel met chloorhexidine voorschrijven

 

In het uiterste geval kan een parodontoloog kiezen voor een flapoperatie, waarbij het tandvlees wordt losgemaakt zodat de pockets beter schoongemaakt kunnen worden. Na een behandeling zal de arts je adviseren er een betere mondhygiëne op na te houden. Voor de beste mondhygiëne tips verwijzen we je graag door naar dit artikel.