Kan ik beter flossen of stoken?

flossen of stoken

Zowel flossen als stokeren is belangrijk.

Het antwoord is: Allebei. Flossen is vooral bedoeld voor de precieze reiniging tot 2mm onder het tandvlees én voor de smalle ruimtes tussen de achterste kiezen. Met een tandenstoker kun je etensresten verwijderen tussen de grotere ruimtes van de tanden. Er is een aantal flosmiddelen verkrijgbaar waarmee je kunt flossen én stokeren zoals de populaire Easy Reach Flosspick.


5 redenen waarom mensen niet flossen!

Mensen die niet flossen hebben een grotere kans op teruggetrokken tandvlees, gaatjes en slechte adem. Vreemd genoeg worden er veel excuses gevonden om het flossen over te slaan. Wat zijn de meest voorkomende excuses?

 

  1. Ik heb nooit last van etensresten tussen mijn tanden. Flossen is in eerste instantie niet bedoeld om etensresten te verwijderen. Flossen is voornamelijk gericht op het verwijderen van bacteriën die zich bevinden in de minuscule ruimtes tussen je achterste kiezen en rondom je tandvleespockets. Flossen voorkomt daarmee gingivitis en tanduitval. Iedereen heeft weleens te maken met tandsteen onder het tandvlees, dat vooral te voorkomen is door te flossen.
  2. Mijn tanden staan veel te dicht op elkaar. Probeer de Easy Reach flosspick. Het draad is gemaakt van zijde en daarom een stuk flexibeler en dan flosdraad bestaande uit nylon of plastic. Het Easy Reach flosdraad wurmt zich moeiteloos tussen álle tanden kiezen in.
  3. Flossen doet pijn en bloedt. Wanneer je flost en het doet pijn (of het bloedt), dan is het juist belangrijk dat je flossen niet direct opgeeft. Gezond tandvlees is normaal gesproken opgewassen tegen de schurende beweging (mits gecoördineerd) van flosdraad. Als het begint te bloeden, geef het tandvlees een dag rust en flos de dag erna weer. Het bloeden zal afnemen. Als het na twee weken nog steeds pijn doet, neem dan contact op met de tandarts.
  4. Ik heb geen tijd om te flossen. Flossen kan op veel momenten van de dag. Bijvoorbeeld wanneer je in de auto zit (met een flosboogje) of ’s avonds op de bank tijdens het kijken naar je favoriete serie. Floss in ieder geval één keer per dag. Flosdraad van de rol vergt overigens een stuk meer energie dan een flosboogje.
  5. Mijn coördinatie is onvoldoende om secuur te kunnen flossen zonder bloeden. Veel mensen vinden flossen lastig. Vooral bij de achterste kiezen kunnen ze zich met flossdraad lelijk bezeren. Probeer daarom Easy Reach, een handige flosser waarmee je gecontroleerd je tanden kunt flossen zónder bloeden!

 

Waarom moet je juist wél flossen?

 

  • Flosdraad verwijdert plaque en bacteriën tussen plekjes waar je met de tandenborstel niet bijkomt. Door te flossen voorkom je dat tandplak uitmondt in tandsteen, slechte adem, ontstoken tandvlees en gaatjes. Tandsteen is de grootste veroorzaker van tandvleesproblemen. Beginnend tandsteen kun je in sommige gevallen zelf verwijderen.

 

Waarom is de Easy Reach flosspick beter dan andere flossmiddelen?

 

  • easy reach back teethHet handvat van de Easy Reach is veel comfortabeler in gebruik en praktischer dan gewoon flossdraad.
  • Het Y-curve design bereikt eenvoudig de allerkleinste ruimtes tussen tanden en achterste kiezen.
  • Het zijden flossdraad is zacht, comfortabel en vriendelijk voor gevoelig tandvlees. Tegelijkertijd snijdt het niet, iets wat je bij andere flossmiddelen al gauw overkomt.

 

Lees ook:  Beste flosdraadBeste flosserZelf tandsteen verwijderen – Hoe tanden flossen – Waarom tanden flossen