Waarom een tandvleesontsteking kan gevaarlijk zijn

Een tandvleesontsteking komt vaak voor. Het ontstaat gemakkelijk als het gebit niet voldoende wordt gereinigd. Gelukkig is het in principe ook weer gemakkelijk te verhelpen. Wanneer een tandvleesontsteking echter onbehandeld blijft kan het echter vervelende gevolgen hebben.

Symptomen van tandvleesontsteking

De medische naam voor tandvleesontsteking is gingivitis. Het tandvlees is ontstoken rondom de tanden en kiezen en daartussen. Als de tandvleesontsteking in een vergevorderd stadium is, dan wordt het parodontitis genoemd. Er zijn meerdere symptomen die duiden op een tandvleesontsteking, waarvan bloedend tandvlees waarschijnlijk de meest bekende is. Het tandvlees is gevoelig en gaat bloeden als het gebit wordt gereinigd. Ook kan bij het kauwen van eten een onprettig gevoel merkbaar zijn. Waar tandvlees normaal gesproken roze is, kan het in geval van een ontsteking rood worden. Er kan ook sprake zijn van zwellingen. Als de ontsteking niet wordt behandeld dan kan het tandvlees zich terug gaan trekken. De tandhalzen en -wortels kunnen zo bloot komen te liggen. Dit is niet alleen pijnlijk bij het drinken van koude of warme dranken, het is ook gevaarlijk voor de gezondheid van de mond.

 

Oorzaken

Een tandvleesontsteking ontstaat doordat er tandplak blijft zitten aan de tanden en kiezen. Een slechte mondhygiëne werkt tandvleesontsteking dus in de hand. Er zijn groepen mensen die een grotere kans hebben op ontstoken tandvlees, zoals diabetici en rokers. Als het tandvlees gevoelig wordt en gaat bloeden, dan is het ontstoken en moet het gebit dus beter worden gereinigd. Parodontitis ontstaat wanneer de ontsteking zicht uitbreidt naar het onder het tandvlees gelegen kaakbot. Het kaakbot kan hierdoor worden aangetast. In het ergste geval kunnen tanden en kiezen los gaan zitten en uit gaan vallen.

 

Behandeling

Een tandvleesontsteking is gelukkig eenvoudig te voorkomen en genezen door een goede mondhygiëne. Mocht er toch een ontsteking door tandplak of tandsteen ontstaan, dan kan de tandarts of mondhygiëniste het gebit eerst goed reinigen. Overtollige plak en tandsteen worden dan verwijderd met een haakje of voorzichtig weggeslepen. Behandeling die men zelf kan toepassen is hieronder te vinden bij tips ter voorkoming van tandvleesontsteking.

 

Tips ter voorkoming

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Hieronder staan enkele tips om tandvleesontsteking te voorkomen. De tips gelden ook voor de behandeling.

  • Gebruik flossdraad om tussen de tanden en kiezen te reinigen
  • Spoel met middelen op basis van oxygen en foliumzuur zoals PerioTherapy of Oxyfresh
  • Voor het reinigen van grotere ruimtes kunnen tandenstokers of ragers worden gebruikt. Een van de meest verkochte en populaire ragers en flossers ter wereld zijn die van Dentek, te vinden op frisseademshop.nl
  • Het schoonmaken van de tong draagt bij aan een betere mondhygiëne. Gebruik hiervoor Orabrush.
  • Gebruik een goede tandenborstel en vervang deze regelmatig. Een elektrische tandenborstel verwijdert meestal meer plak dan een handtandenborstel.

Comments(2)

  1. 6 april 2017
    • 8 april 2017

Leave a Comment