slechte ademNa witte tongaanslag (70%), is ontstoken tandvlees (20%) de grootste veroorzaker van slechte adem. Tijdens een ontsteking wordt het tandvlees zwak, donkerrood van kleur en kan het gaan bloeden. Wanneer tandvlees beschadigd is of bloedt kunnen mondbacteriën gemakkelijker de weefsels binnendringen en lichaamsafval omzetten in stinkende zwavelgeuren (slechte adem).


Oorzaak van slechte adem

flosdraad

Ontstoken tandvlees wordt in bijna alle gevallen veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Tandsteen is “verhard” tandplak en trekt door haar ribbelige structuur nog meer bacteriën aan. Tandplak of tandsteen bevindt zich meestal tussen de rand van het tandvlees en de tanden. Deze bacteriën krijg je meestal met tandenpoetsen alleen niet weg. Door te flossen kun je tandplak wél eenvoudig en snel verwijderen, zodat het niet de kans krijgt zich te ontwikkelen tot tandsteen. Niet verwijderde bacteriën zorgen voor irritaties en ontstekingen.

Voor een overzicht van goede flossers bekijk dan dit artikel.

 

 

Overige oorzaken

Tandsteen is niet altijd de oorzaak van irritatie aan het tandvlees. Andere oorzaken kunnen zijn:

  • Ongecontroleerd of te hard poetsen.
  • Een operatie (bijvoorbeeld van de kaakchirurgie)
  • Een beugel, kronen of bruggen die een irriterende werking hebben.
  • Door verbranding aan heet voedsel
  • Scherpe belijning van tanden en kiezen

 

Het ontstaan van slechte adem door tandvleesproblemen

De grote boosdoeners van slechte adem door ontstoken tandvlees zijn mondbacteriën. Micro organismen zetten eiwitten uit vrijgekomen bloed en afgeschaafd tandvlees (kapot weefsel) om in stinkende zwavelgeuren. Deze verbindingen kunnen zó sterk ruiken dat de ademkwaliteit aanzienlijk verslechterd raakt.

 

Het herkennen van ontstoken tandvlees

Indien de gingivitis (een beginnende ontsteking) niet behandeld wordt, kan er eventueel parodontitis (een serieuze ontsteking) optreden. In deze fase zet de ontsteking aan het tandvlees zich door tot aan het kaakbot. In dit geval kunnen de tanden of kiezen los gaan zitten en zelfs uitvallen. In beide fasen hoeft er geen pijn op te treden.

 

Behandeling slechte adem – Wat te doen

De behandeling van ongezond tandvlees (en daarmee slechte adem) is met name gericht op de verwijdering van tandsteen en tandplak waardoor het tandvlees kan genezen en herstellen. Wat kun je precies doen?

 

  • Poets minimaal drie keer per dag je tanden, twee minuten lang. Poets met cirkelvormige bewegingen en gebruik een superzachte tandenborstel zoals deze.
  • Spoel met een mondwater op basis van actief zuurstof, en probeer spoelmiddelen met chloorhexidine alleen te gebruiken als de arts het voorschrijft.
  • Gebruik geen tandpasta’s met menthol, alcohol of sodium lauryl sulfaat. Poets met tandpasta’s op basis van actief zuurstof, aloë vera, tea tree olie en carrageenan. Deze ingrediënten stoppen het bloeden, werken verzachtend en herstellen het tandvlees. (Tip: Periotherapy)
  • Flos voorzichtig langs de tandvleesrandjes, ook bij de plek waar de ontsteking zit. Een zacht, superhandig flosboogje waarmee je secuur en gecoordineerd kunt flossen is de Easy Reach Flospick.
  • Verwijder al het tandsteen bij een tandarts of doe het eventueel zelf.
  • Schraap je tong dagelijks goed schoon met een tongschraper. (tip: Orabrush)
  • Bij extreme ontstekingen en bloedingen contacteer je tandarts en vraag om advies.