gingivitis

Wat te doen tegen gingivitis? Behandeling en tips in dit artikel!

Gingivitis is een ander woord voor ontstoken tandvlees. Een ontsteking van het tandvlees gaat gepaard met bloeden, opzwellen, stinkende adem en soms pijn. Een uitgebreide mondhygiëne is de beste manier om gingivitis te behandelen, waardoor parodontitis (een ernstigere en soms onherstelbare tandvleesontsteking) op tijd kan worden voorkomen. In dit artikel worden oorzaken beschreven en vind je tips en middelen waarmee je gingivitis kunt genezen of verhelpen.


 

Oorzaak gingivitis

Gingivitis kan verschillende oorzaken hebben, zoals zwanger zijn, medicijngebruik, een getrokken verstandskies of het hebben van een beugel, echter is de aanwezigheid van tandplak en tandsteen in bijna alle gevallen de grootste aanstichter van tandvleesziekten!

 

 1. middel tegen gingivitus

  Plak en tandsteen. Tandplak veroorzaakt niet alleen cariës, maar tast óók het tandvlees aan. Bacteriën in plaque kunnen zich in het naadje tussen de tanden en het tandvlees verstoppen en tandvlees zodanig irriteren dat het lichaam een ontstekingsreactie teweegbrengt. Stoken, flossen en poetsen met de juiste middelen is daarom van essentieel belang. Hier vind je een overzicht van goede flosproducten.

 2. Allergie. Een allergische reactie op tandpasta’s, voeding, medicatie of zelfs op vullingen kan ervoor zorgen dat tandvlees geïrriteerd, gezwollen of ontstoken raakt.
 3. Verkeerde tandpasta of mondwater. Vooral tandpasta’s of mondwater met sodium lauryl sulfaat en alcohol kunnen mogelijkerwijs het tandvlees irriteren vanwege haar schurende en bijtende eigenschappen. Kies daarom voor mildere producten op basis van oxygen, zink, aloë vera en tea tree olie zoals PerioTherapy.
 4. Voedselresten. Sommige etensresten die verstrikt raken tussen de tanden of in de randjes van het tandplak kunnen erg plakkerig zijn en daardoor langer blijven zitten dan gewenst. Popcorn onder andere, dat zich heeft verstopt tussen de achterste kiezen, kan al na enkele uren opgezwollen tandvleesweefsels veroorzaken. Goed stokeren na de maaltijd is daarom erg belangrijk.
 5. Ook grote tandspleten, cariës of kapotte vullingen zijn boobytraps voor etensresten. Het lichaam zal een ontstekingsmechanisme inzetten dat net zo lang duurt totdat de etensresten zijn verdwenen. Ook het niet goed schoonpoetsen van een kroon zorgt onherroepelijk voor tandvleesproblemen!
 6. Je mond verbranden aan heet voedsel of aan hete dranken kan de mondweefsels flink shockeren en doen opzwellen. Dit kan zelfs twee weken lang aanhouden.
 7. Onevenredige Tanden. Scheve, scherpe of afgebroken tanden kunnen het weefsel irriteren, omdat ze moeilijker schoon te houden zijn, waardoor gingivitis kan ontstaan.
 8. Medicijnen. Vooral medicijnen die een hoge bloeddruk tegengaan kunnen opgezet tandvlees veroorzaken. En dan met name bij de onderkant van de voortanden zie je soms een lichtroze, koraalachtige verkleuring van het tandvlees, dat er overigens anders uitziet dan een standaard ontsteking waarbij het tandvlees opvallend rood kleurt.

 

Symptomen gingivitis

Hoe kun je gingivitis herkennen? Wat zijn de symptomen?

 • Gezond tandvlees is roze of koraalachtig van kleur, ligt strak begrensd langs de tanden en bloedt niet tijdens het tandenpoetsen. Gingivitis daarentegen, gaat gepaard met felrood tandvlees, ligt enigszins gerafeld langs de tanden, kan snel bloeden en is wat dikker, opgezet en geïrriteerd. In dit geval is een goede behandeling noodzakelijk. Gebruik daarvoor speciale producten .

 

behandeling gingivitisGingivitis behandeling

De beginfase van ontstoken tandvlees kun je redelijk eenvoudig behandelen, mits je daarvoor de juiste middelen gebruikt. Door adequate behandeling zal de ontsteking binnen 14 dagen overgaan. Zo niet, of wanneer je twijfelt aan de gezondheid van je mond, neem dan contact op met een specialist.

Het is logischerwijs beter om gingivitis te voorkomen. Daarom is het erg belangrijk iedere dag je gebit goed te verzorgen. Stoken, spoelen, flossen, tandsteen verwijderen en poetsen met sodium chlorite werkt niet alleen antibacterieel, het bouwt óók mee aan een gehydrateerde en gezonde mondflora!

 

Verwijder plaque en bacteriën op de volgende manieren

 1. Door poetsen, flossen, stoken en ragen met een goed setje stookmiddelen. Meer info
 2. Poets en spoel het liefst met actieve zuurstof/tea tree olie en zink producten. (Oxyd8 of PerioTherapy ) Pas op voor spoelmiddelen met chloorhexidine, alcohol, triclosan en CPC.
 3. Gebruik een superzachte tandenborstel, wees aardig voor het tandvlees en zet niet teveel druk. We raden u deze borstel van Sensodyne aan.
 4. Poets je tong bacterievrij met een Orabrush en kauw regelmatig op aspartaamvrije en suikervrije kauwgom, met een hogere concentratie xylitol zoals Kaux.

 

Voedingspatroon

Probeer voldoende vitaminen, water en verse groenten te nuttigen en eet daarnaast zoveel mogelijk suikervrij. Zo maak je het lichaam sterker en kan het zich beter verzetten tegen schadelijke bacteriën. In sommige gevallen is de ontsteking zo ver gevorderd, dat een bezoek aan een specialist noodzakelijk is. 

Lees ook:

oorzaak ontstoken tandvlees