pijnlijk tandvlees

Pijnlijk tandvlees wat te doen.

Pijnlijk tandvlees kan verschillende oorzaken hebben waaronder de aanwezigheid van tandsteen, een tekort aan vitamine, roken of verbranding door heet voedsel. Ook het gebruik van een ‘agressieve’ tandpasta of mondwater kan problemen geven. Overgevoelig tandweefsel is in veel gevallen te behandelen met specifieke middelen. In dit artikel worden de oorzaken en symptomen uitgelicht en lees je enkele slimme tips die pijn aan het tandvlees zullen verlichten.

 

Oorzaken van pijn aan tandvlees

Er zijn verschillende oorzaken te benoemen waarom het tandvlees zeer kan doen:

 

  • zeer tandvleesOntstoken tandvlees – Wanneer het tandvlees rood en gezwollen is en bij het poetsen gaat bloeden, kan er sprake zijn van ontstoken tandvlees. Een tandvleesontsteking wordt in bijna alle gevallen veroorzaakt door een slechte mondhygiëne. Alléén tandenpoetsen blijkt voor veel mensen niet voldoende te zijn. Lees: wat te doen tegen ontstoken tandvlees.
  • Kaakabces – In zeldzame gevallen, als er één zeer pijnlijke plek is, zal een kaakabces waarschijnlijk de boosdoener zijn.
  • Droge mond (xerostomie). In een droge mond kunnen bacteriën eenvoudiger voortleven en het tandvlees irriteren. Voorkom daarom monddroogheid door voldoende water te drinken en eventueel een bevochtigingsgel of spray te gebruiken. (tip: Gece of Oxyd8)
  • Aften – Aften zijn kleine, lichte plekjes met een rode rand aan de binnenkant van de wang, op de kaken of lippen die tandvleespijn kunnen teweegbrengen.
  • Herpes Simplex virus – Indien het gehele mondslijmvlies vol zit met blaasjes en pijnlijke zweertjes kan er sprake zijn van een besmetting met het herpes simplex virus.
  • Na het trekken van een verstandskies kan er tandvleesgevoeligheid optreden. Dit gaat overigens snel weer over.
  • Zwangerschap – Lees in dit artikel hoe zwangerschap kan leiden tot gevoelig tandvlees.
  • Het gebruik van mondwater of tandpasta met sodium lauryl sulfaat, alcohol en menthol is dusdanig agressief, dat ze kan uitmonden in irritaties aan het tandvlees. Kies liever voor mondvriendelijke producten met actief zuurstof, zink en aloë vera zoals PerioTherapy of Oxyd8 Plus.
  • Ook griep, scherpe tanden, heet voedsel, een vitaminetekort, roken, alcohol, tandsteen, tandplak, te hard poetsen, tongbacteriën, diabetes en HIV kunnen pijnlijk tandvlees veroorzaken.

 

Ontstoken tandvlees symptomen.

pijn aan tandvlees genezenVan alle mogelijk oorzaken van pijn aan het tandvlees is een ontsteking de meest geziene. Een tandvleesontsteking oftewel gingivitis kan erg vervelend zijn. Het tandvlees is geïrriteerd, rood en gezwollen. Bij een ernstige tandvleesontsteking is de pijn soms zo erg dat het tot slapeloze nachten leidt. Ook kan het tot een slechte adem leiden. Ontstoken tandvlees is meestal een reactie van het lichaam op de overmatige vorming van tandplak en tandsteen waarin zich bacteriën bevinden die het tandvlees aantasten. Tandsteen en tandplak verwijderen zal daarom de gevoeligheid van het tandvlees doen afnemen. Verwijder tandplak onder het tandvlees twee keer per dag met een flosboogje zoals de Easy Reach. Tandsteen verwijderen kun je bij de tandarts laten doen, hoewel er ook mensen zijn die beginnend tandsteen eigenhandig verwijderen met een haakje. In dit artikel kun je meer lezen over het zelf wegkrabben van tandsteen.

Wat te doen tegen pijnlijk tandvlees in het geval van een ontsteking?
Ontstoken tandvlees kan men voorkomen door het gebit goed te onderhouden. In dit artikel vind je een overzicht van de beste 10 middelen tegen ontstoken tandvlees. 

 

Kaakabces

Een kaakabces geeft een soms bijna ondraaglijke pijn die met koorts gepaard kan gaan. De pijn concentreert zich meestal op één plek waar dan een holte met pus is ontstaan. Ook kan de wang dik of rood zijn.

Een kaakabces kan worden verward met kiespijn, die wordt veroorzaakt door een ontsteking van de zenuw of wortel van een tand of kies. De pijn zelf kan worden onderdrukt met een pijnstiller, maar het is zeker aan te raden om een bezoek aan de huisarts te brengen voor verdere behandeling.

 

Aften

pijnlijk tandvlees behandelingDeze kleine, grijswitte plekjes, die vaak ook een rode rand hebben, kunnen heel pijnlijk zijn. Soms geven ze ook een branderig gevoel. Aften, officieel Stomatitis Aphthosa geheten, zijn ontstekingen aan de binnenkant van de wang of lippen, en soms ook op het tandvlees of onder de tong. Er kan ook sprake zijn van kleine kuiltjes of kratertjes.

De eigenlijke oorzaak is onbekend. De genezing vindt meestal spontaan plaats na circa 10 dagen. Men kan een pijnstiller of lidocaïnetinctuur tegen de pijn gebruiken en eventueel ook een aanstipvloeistof bij de drogist of apotheek halen. Daarnaast helpen mondwaters met actief zuurstof en tea tree olie genezend! (PerioTherapy)

 

Herpes Simplex

Dit virus komt vooral bij kinderen voor. Ze eten en drinken minder, zijn soms koortsig en huilen soms ook van de pijn. Er kan sprake zijn van flink gezwollen en dieprood tandvlees. Ook zitten er soms kleine zweren in de mond, op de tong en lippen. Die zweertjes kunnen kratervormig zijn en gele randjes hebben. De pijn kan worden verminderd met een pijnstiller of lidocaïnetinctuur. Het voorkomen en behandelen van het Herpes Simplex virus is lastig, evengoed wordt een bezoek aan de huisarts aanbevolen.

 

Voeding

Snoepen, roken en ongezond eten maken het slijmvlies in de mond ook kwetsbaarder. Het aanpassen van je leefstijl

 

Behandeling van pijnlijk tandvlees

Het behandelen van pijnlijk tandvlees kan op verschillende manieren. Hieronder vind je een aantal tips die meehelpen de gevoeligheid te doen afnemen.

masseren tandvlees1. Tandvlees masseren. Het masseren van tandvlees resulteert in een goede doorbloeding waardoor gezonde lichaamscellen de ontsteking beter kunnen bereiken en genezen. Het masseren van tandvlees kun je realiseren met een tandvleesmasserende pick uit de Profi Kit van Dentek.

 

2. Spoelen en poetsen met verzorgende en verzachtende producten kan pijnlijk tandvlees behandelen. Door te spoelen met actief zuurstof, natrium bicarbonaat, carrageenan, xylitol, zink, aloe vera en tea tree olie bestrijd je niet alleen bacteriën op een mondvriendelijke wijze, maar bouw je tegelijkertijd aan een gehydrateerde, zuurstofrijke en frisse mondholte. De meeste van deze ingrediënten vind je terug in mondverzorgingslijn van PerioTherapy en Oxyd8.

 

3. Tandsteen verwijderen. Tandsteen verwijderen zal direct meehelpen aan het sterker maken van tandvlees en de gevoeligheid van tandweefsel doen verminderen. Lees hier hoe je tandsteen verwijdert.

 

4. Flossen. Misschien is flossen nog wel belangrijker dan tandenpoetsen. Met flosdraad neem je namelijk ook de bacteriën weg die zich hebben verstopt in de tandvleesranden (sulcus). Veel mensen vinden flossen met ouderwets flosdraad ergerniswekkend, tijdrovend en pijnlijk. In dat geval is het aan te raden een flosboogje te gebruiken met zacht zijden draad. TIP: Easy Reach Floss.

Lees ook:

oorzaak ontstoken tandvlees