Tandvleesontsteking behandelen – Thuis of naar de tandarts?

Tips en behandeling tandvleesontsteking

ontstoken tandvlees behandelenHet behandelen van ontstoken tandvlees is voornamelijk gericht op het verwijderen van plak en tandsteen. In dit artikel lees je 10 tips en adviezen waarmee je een beginnende tandvleesontsteking (gingivitis) te lijf kunt gaan. Probeer te voorkomen dat de infectie overgaat in parodontitis, een veel serieuzere vorm van ontstoken tandvlees.


Tip 1: Gebruik de juiste middelen!

De behandeling van een ontsteking aan het tandvlees begint met het gebruik van de juiste middelen. Vooral door poetsen (en spoelen) met producten op basis van actief zuurstof kun je tandvleesproblemen en een uitbreiding van de ontsteking voorkomen. Voor een Top10 overzicht van de beste middelen tegen ontstoken tandvlees klik hier.

 

2. Verwijder tandsteen en tandplak direct!

Het dagelijks tandplakvrij houden van uw gebit kan bloedend tandvlees voorkomen en een beginnende ontsteking behandelen. Het infecteren stopt alleen wanneer er zich geen tandplakbacteriën meer in de mondholte bevinden. Poets daarom 2 keer per dag 2 minuten lang je tanden met een ultrazachte tandenborstel en vergeet niet te stoken, te ragen en te flossen. Daarnaast is het belangrijk om tandsteen te verwijderen.

 

parodontitis behandelingTip 3. Tandvlees masseren

Het masseren van tandvlees zorgt voor een betere doorbloeding waardoor een ontsteking van tandweefsels sneller geneest en herstelt. Hoe meer bloedt er richting het ontstoken weefsel stroomt, des te sneller de genezing. In bloed zitten stoffen die een antibacteriële werking hebben.

 

tandvleesontsteking behandelingTip 4. Vermijd alcoholische mondspoelingen.

Veel fabrikanten hebben haar mondwaterformule gebaseerd op verouderde theorieën en voegen helaas nog steeds alcohol toe. Gebruik dit liever niet! Mondwater met alcohol kan een tandvleesontsteking juist verergeren. Alcohol (maar ook menthol) verdroogt je mond, waardoor tandplakbacteriën zich sneller kunnen ontwikkelen. Ook sodium lauryl sulfaat in tandpasta kan vanwege haar agressieve en bijtende eigenschappen voor aften en ontstekingen zorgen. Kies daarom liever voor mondvriendelijke ingrediënten zoals een combinatie van zink/tea tree olie en actieve zuurstof.

 

Tip 5. Stoppen met roken

Het tandvlees bij rokers raakt niet alleen sneller geïnfecteerd, het zorgt óók voor een flinke vertraging in het genezingsproces. Stoppen met roken zal meehelpen in de strijd tegen tandvleesproblemen.

 

tandvleesontsteking behandelenTip 6. Tongschrapen

Op je tong zitten bacteriën die ademgassen produceren. Sulfurgassen stinken niet alleen, ze hebben óók een irriterende werking op je tandweefsels. Stop daarom de sulfurproductie vanaf je tong zo snel mogelijk. Dat kun je realiseren door iedere ochtend en avond je tong te schrapen. Eén van de beste en meeste populaire tongschrapers is Orabrush.

 

 

behandeling gingivitis7. Gezonde Voeding

Een goede voeding bevordert de genezing van beschadigd of ontstoken tandvlees. Eet daarom gevarieerd met zoveel mogelijk fruit en groenten. Vermijdt daarnaast waar mogelijk het nuttigen van suikers, alcohol en koolzuurhoudende dranken. Probeer het snacken tussen de maaltijden door te beperken en verminder het eten van koolhydraten. Neem daarbij vitamines wanneer je last hebt van vitaminegebrek.

 

8. Medicatie aanpassen

Omdat sommige medicijnen de mond kunnen uitdrogen is er een verhoogde kans op parodontale ongemakken.  Vraag aan je arts of hij vervangende medicatie kan voorschrijven als ze de oorzaak zijn van bloedend, ontstoken, pijnlijk of teruggetrokken tandvlees.

 

9. Tandarts

Ga in ieder geval twee keer per jaar naar de tandarts voor tandsteenverwijdering. Vraag aan de tandarts wat de juiste poetstechniek is waarbij het tandvlees zo min mogelijk wordt aangetast. Ook kun je een specialist bezoeken om te bepalen of tandonderdelen met scherpe randjes of een slechtzittend kunstgebit vervangen moeten worden. Wanneer het tandvlees is teruggetrokken en de ontsteking zoveel schade heeft veroorzaakt dat ook het tandbot is aangetast, is directe behandeling noodzakelijk. Soms wordt antibiotica voorgeschreven of gekozen voor een chirurgische ingreep. Wil je weten wat een tandarts allemaal kan doen in het geval van gingivitis of parodontitis, lees dan dit artikel.

One Response

  1. 11 april 2017

Leave a Comment